Techniek gaat prima samen.
Header
Header

Historie

De oorsprong van Schekman elektrotechniek ligt bij het garagebedrijf L.A. Moll in Nijmegen. Vanuit de Sint Annastraat werden naast auto’s ook installaties verkocht voor de net in opkomst zijnde elektriciteit. Vanaf 1910 voerde L.A. Moll deze activiteit waarbij de heren J.H. Schekman en   P. Piebenga medewerkers van het eerste uur waren. Toen Moll in 1927 besloot om te stoppen met het installatiewerk gingen Piebenga en Schekman gezamelijk verder. Vanuit een pand aan de Vondelstraat 22-26 in Nijmegen werd in de beginjaren de opkomende witgoedproducten en andere elektrotechnische apparaten verkocht en de daarvoor vereiste elektrotechnische installaties.

Eind 1931 kwam een eind aan de samenwerking tussen de beide heren waarna Johan Herman Schekman zijn eigen bedrijf oprichtte: Schekman.

Met het in dienst komen van zoon Piet Schekman werd de naam veranderd in Schekman en Zn.

In 1938 verhuisde het bedrijf naar de Groesbeekseweg 176 in Nijmegen.

In 1949 kwam J.H. Schekman plotseling te overlijden waarna het bedrijf werd voortgezet onder leiding van P. Schekman en de heer A. Trautig.

In 1953 werd de Groesbeekseweg overgestoken naar nr. 181 en in 1959 werd een bedrijfspand betrokken aan de achterzijde van dit pand, aan de Gelderselaan 14.

Wageningen

Eind jaren 60 werd, mede vanwege de grote hoeveelheid werk van de Landbouw Universiteit Wageningen een vestiging geopend aan de Naaldweg 1 in Wageningen. Deze vestiging bestaat nog steeds op dezelfde locatie.

Schekman elektrotechniek

Op 21 september 1972 zijn de aandelen van Schekman ondergebracht in een besloten vennootschap. Vanaf deze datum is de officiële naam Schekman elektrotechniek.

Directiewisseling

Hoewel A. Trautig vanaf het begin de leiding binnen het bedrijf had en P. Schekman zich in de loop der tijd minder met de onderneming ging bemoeien, bleef deze laatste tot 1985 formeel directeur. In dit jaar werd A.Trautig naast directeur ook medeaandeelhouder.

Batenburg Techniek NV

Begin jaren negentig besloten beide heren afstand te nemen van Schekman elektrotechniek. Aangezien er geen interesse voor bedrijfsopvolging binnen de familie bestond werd besloten om Schekman elektrotechniek te verkopen. Na enige omzwervingen werd de juiste partner gevonden in Batenburg Techniek NV. Een beursgenoteerde onderneming met een tiental dienstverlenende ondernemingen in Nederland en België op het gebied van installatietechniek en technische handel. Op 1 oktober 1992 werd de formele overdracht een feit. Met het terugtreden van de beide eigenaren werd de directie overgedragen aan de heer J.A. Hovestadt, die op dat moment de functie van bedrijfsleider bekleedde. Hoewel de beide oud-eigenaren in het begin nog geregeld hun interesse toonden voor de organisatie liet hun gezondheid dit na verloop van tijd niet meer toe. Op 21 november 2003 overleed P. Schekman op 86-jarige leeftijd, en op 12 mei 2006, in het jubileumjaar, overleed A. Trautig op 82-jarige leeftijd.

Nieuwe huisvesting

Na de bedrijfsovername werd verder gewerkt aan het uitbouwen en verstevigen van de bestaande klantenkring. Mede hierdoor werd in 1996 besloten tot de nieuwbouw van een bedrijfspand, en wel aan de Factorijweg 15 in Nijmegen. Vanaf 1 januari 1997 is zijn wij hier gevestigd.

Directiewisseling

In 2004 heeft de heer J.A. Hovestadt, na een dienstverband van 38 jaar, waarvan de laatste 12 jaar als directeur, afscheid genomen, om te kunnen genieten van zijn vroegpensioen. De directie is sinds 2004 in handen van ing. T.P.A. Scheenen, werkzaam bij Schekman elektrotechniek sinds 1995 en op dat moment bedrijfsleider.

75 jaar!

Het 75-jarig jubileum werd in 2006 op diverse momenten gevierd, met het personeel.

De vele relaties van Schekman elektrotechniek werden in de loop van 2006 op kunstzinnige wijze betrokken in het 75-jarig bestaan.

Eind 2010 is er een boek verschenen over de histori van het Nijmeegse garagebedrijf L.A. Moll, waaruit Schekman elektrotechniek is ontstaan. Via onderstaande link is de tekst over Schekman in dit boek opgenomen.

Tekst over Schekman elektrotechniek in het boek van L.A. Moll